Mai műsor

Nagyszínpad

nincs előadás

Kaszás Attila Terem

nincs előadás

Gobbi Hilda Színpad

nincs előadás
ajánló
Tamási Áron

Vitéz lélek

Keresve sem találhatnék a világirodalomban még egy olyan szerzőt és darabot, amely most jobban illene hozzánk, az újrainduló Nemzetihez, mint Tamási Áron és a Vitéz lélek. Leginkább a derű miatt, ahogyan ez a történet megszólal. Lehet, hogy az ő drámai életművében vannak a Vitéz léleknél erőteljesebb, a színpadi karakterformálás szempontjából érettebb, ha tetszik, drámaibb alkotások, de bizakodóbb aligha. (Vidnyánszky Attila)
hun
  • 2014/2015 évad naptár
2014. október
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Nyomtatható havi műsor
Előadások az alábbiak szerint:

100 éve született Gellért Endre

100 éve született Gellért Endre
Mindent Neked köszönhetek! Te észre vetted bennem azt, amit más nem -  mondta Törőcsik Mari egykori osztályvezető tanára, Gellért Endre sírjánál. A Nemzeti Színház főrendezőjére, főiskolai tanárra emlékeztünk születésének 100. évfordulóján a Farkasréti temetőben.

Emlékezés és felejtés; Fekete ég - A fehér felhő

Emlékezés és felejtés; Fekete ég - A fehér felhő
PREMIER - Száz évvel ezelőtt tört ki az első világháború. Vannak, akik úgy tartják, a szarajevói merénylettel (mások szerint az első világháborút lezáró „békével”) kezdődött a 20. század. Tény, hogy az öldöklés négy esztendeje alatt alaposan megváltozott a világ. A háború lóval kezdődött, és tankkal ért véget; akkor vetettek be először tömegpusztító fegyvert; létrejött az első kommunista állam; Európa térképe szinte a felismerhetetlenségig átalakult – széthullott a hatalmas Osztrák-Magyar Monarchia... Ha az emlékezés és a felejtés kérdését nézzük, vajon sok ez a száz év vagy kevés... meditál Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője. 

Úton lenni a boldogság - HOBO életműsorozata a Nemzetiben

Úton lenni a boldogság - HOBO életműsorozata a Nemzetiben
Koncertsorozattal ajándékozza meg a Nemzeti Színház közönségét a jövőre 70 éves Hobo, valamint a Póka Egon, Szakadáti Mátyás, ifj. Tornóczky Ferenc és Fekete-Kovács Kornél alkotta formáció, a Hobo és Bandája. Az Úton lenni boldogság címre keresztelt sorozatban három olyan műsor is helyet kap, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre: Vissza a gyökerekhez, Szimpátia az ördöggel, Kopaszkutya.

Operett – Nem operett! Egy bemutató elé...

Operett – Nem operett!  Egy  bemutató elé...

Egy igaz operett – zenével, tánccal, ahogyan az dukál. Pontosabban – hogy félreértés ne essék – az operett paródiája. Egy igazi közép-kelet-európai abszurd - írjuk az előadás szinopszisában, valóban azért, hogy félreértés ne essék. De lehet, hogy még ez is kevés. Amikor a műfaji meghatározást keresgéltük, felmerült az ötlet, írjuk ezt: Operett – Nem operett! De ez is félrevezető lett volna. 

Együttműködés a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház között

Együttműködés a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház között
A két színház vezetője együttműködési megállapodást írt alá. Mai sajtótájékoztatójukon ismertették a közös munka kereteit, amely a váciakat közelebb viheti régi vágyuk teljesüléséhez, hogy a pillanatnyilag befogadó színházként működő intézmény önálló társulattal rendelkező kőszínházzá váljék. A találkozóról sajtóközleményt adtak ki.

Szcenárium ajánló - II. évfolyam 6. szám

Szcenárium ajánló - II. évfolyam 6. szám
Az új színházi évadra megújult köntösben megjelent a Szcenárium 2014. szeptemberi száma. A Nemzeti Színház művészeti folyóirata eddigi szokásához híven, ebben az évadban is kapcsolódni kíván az aktuális bemutatóihoz. A szeptemberi szám Gombrovicz Operettjéről három írást közöl, a Shakespeare-emlékévnek pedig két rangos szerzőtől való tanulmányt szentel. Emellett olvashatnak a szerkesztők és szerzők nyári kalandozásainak hozadékából fesztiváltudósításokat a POSZT-ról, a gyulai Shakespeare Fesztiválról és Avignonról.

Kölyöknap

Kölyöknap
A Nemzeti Színház azt szeretné, hogy kis- és nagy gyerekek itthon érezzék magukat színházunkban, ezért várjuk őket szeretettel előadásokon kívüli eseményekkel is. Ez a szándék vezetett bennünket, amikor útjára indítottuk KÖLYÖKNAP programunkat, amelyek minden hónapban más-más téma köré szerveződve fogadják az érdeklődőket. Az első KÖLYÖKNAP a szeptember 21-i Nyílt napunk keretében zajlott le, ahol számos izgalmas látni- és tennivaló fogadta a legifjabbakat. Színházi maszkkészítő műhely, Huzella Péter Garbonciás Pétere, a Lábita Bábszínház előadása, a készülő Egerek című előadás próbája, gyermektáncház, körhinta várta őket. 

Bitskey Tibor és Cserhalmi György a Nemzet Színészei

Bitskey Tibor és Cserhalmi György a Nemzet Színészei

Ma, szeptember 29-én délután, csaknem egy órás tanácskozás után meghozták döntésüket a Nemzet Színészei: Avar István és Sztankay István helyére Bitskey Tibort és Cserhalmi Györgyöt választották meg. Az elismerést először Schwajda György kormánybiztos, a Nemzeti Színház Részvénytársaság vezérigazgatója javaslatára adományozta a nemzeti kulturális örökség minisztere 2000. augusztus 22-én.

Bánsági Ildikó Prima Primissima jelölt

Bánsági Ildikó Prima Primissima jelölt
Már szavazhat a közönség az idei Prima Primissima díj jelöltjeire, az sms-ben elküldött voksokat december 4-ig várják a szervezők. A jelöltek között szerepel színházunk társulatának tagja Bánsági Ildikó is. Gratulálunk a jelöléséhez! Kiváló csapatba került, hiszen  a magyar színház- és filmművészet kategóriában Csomós Mari és Ragályi Elemér a társai.

Mirákulum a frontról - Molnár Ferenc és A fehér felhő

Mirákulum a frontról - Molnár Ferenc és A fehér felhő
Amikor 1914 novemberében haditudósítóként elindult a frontra, Molnár Ferenc befutott író volt. Megírta a Pál utcai fiúkat, Az ördögöt már New Yorkban is játszották, és túl volt a Liliom 1909-es sikertelen budapesti bemutatóján (csupán huszonhat előadást ért meg első nekifutásra egyik főműve).

Nemzeti Magazin, szeptember-október

Nemzeti Magazin, szeptember-október
Az új évadra - a könnyebb eligazodás kedvéért - változtattunk a Nemzeti Magazin lapszámozásán. A most megjelent számon ezt olvashatják: 2014. szeptember-október. A következő szám az október-november feliratot kapja majd, és így tovább... A friss Magazin címlapján Szarvas József, a Szentivánéji álom egyik főszereplője. Belül pedig számos interjú a szereplőkkel, a rendezővel és gazdag fotó-összeállítás - természetesen nem csak a Szentivánéji álomról. Keressék, olvassák, már a Nemzeti nyílt napján és a Színházak éjszakáján is! Kornya István főszerkesztő ajánlója...
Összes cikk megjelenítése
© 2013 Nemzeti Színház. Minden jog fenntartva.
Médiapartner:Info Rádió