Mai műsor

Kaszás Attila Terem

nincs előadás

Bajor Gizi Szalon

nincs előadás
ajánló
Örkény István

Tóték

„1943. január 13-án a Don-kanyarban elkezdett lefelé görögni az a szikla, amellyel a magyar hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett. (...) A Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mindig rájuk gondoltam. A legtöbben ülve fagytak meg, s ahogy ott ültek, márványban fagyott arccal, még most is hátamban érzem a tekintetüket" – írja Örkény a Tóték előszavában.
hun
  • 2014/2015 évad naptár
2015. március
H K Sz Cs P Sz V
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Nyomtatható havi műsor
Előadások az alábbiak szerint:

Johanna a máglyán - kislexikon

Johanna a máglyán - kislexikon
Ki volt Szent Johanna, Arthur Honegger és Paul Claudel? Hogyan született a mű? Tények röviden, novemberi bemutatónk, a Johanna a máglyán című darab elé. Rideg Zsófia dramaturg összeállítása.

Látomások lánca - a rendező a Johannáról

Látomások lánca - a rendező a Johannáról

Vidnyánszky Attila műfaji határátlépésekről, hazaszeretetről, aktualizálásról és a rendező szabadságáról beszél a Johanna a máglyán című bemutató kapcsán. „Maga Szent Mihály adta ezt a kardot kezembe, ezt a fényes, hatalmas kardot. Nem Gyűlölet a neve – úgy hívják: Szeretet”. A mű vége felé hangzik el Johanna szájából ez a mondat. Erről szól Honegger és Claudel műve, erről szól Johanna különös életútja Domrémy-től a Rouen-i máglyáig.

Csiky Fintora - Ingyenélők bemutató

Csiky Fintora - Ingyenélők bemutató
„…ostoroz bennünket, hogy jobb emberré tegyen minket. Ez nagyon fontos! Ahol Csiky lesújtó véleményt fogalmaz a világról, azt is humorral és megértéssel teszi.” A regényes, szerelmes történetek kedvelői, a szocio-vígjátékra fogékonyak, a társadalmi szatírákra kiéhezettek is találnak majd izgalmasat és érdekeset az Ingyenélőkben – mondja két próba közötti szünetben a Csiky Gergely-darab rendezője, Lendvai Zoltán.

Brand - címszerepben Trill Zsolt

Brand - címszerepben Trill Zsolt
„Amikor elindulunk az életben, ráállunk a pályánkra, elkap minket a kölyökhangulat. Hogy képesek vagyunk mindenre. De aztán lecsúszunk a sínről, mellékpályákra tévedünk, kerülőutakra kényszerülünk, eltévedünk, zsákutcákba futunk. Mégis végig kell mennünk az úton."

Isten ostora

Isten ostora
Attila, a hunok királya hatalma csúcsán áll: uralma alá hajtotta a fél világot, de nem pusztította el Rómát. Meghódoltak előtte a gótok is. A fogoly Mikolt gót hercegnőt bosszú és gyűlölet fűti meggyilkolt szülei és leigázott népe miatt.

Operett – Nem operett!

Operett – Nem operett!

2014-es Gombrowicz Fesztivál (Radom, Lengyelország) nagydíjas előadása. Egy igazi operett – zenével, tánccal, ahogyan az dukál. Pontosabban – hogy félreértés ne essék – az operett paródiája. Egy igazi közép-kelet-európai abszurd - írjuk az előadás szinopszisában, valóban azért, hogy félreértés ne essék. De lehet, hogy még ez is kevés. Amikor a műfaji meghatározást keresgéltük, felmerült az ötlet, írjuk ezt: Operett – Nem operett! De ez is félrevezető lett volna. 

Letölthető a Nemzeti magazin februári száma

Letölthető a Nemzeti magazin februári száma
Mivel a lap (örömünkre) elfogyott, az érdeklődők számára a magazin teljes egészében letölthető. A tartalomból: Toni Servillo – Lehetőségek és veszélyek. Lendvai Zoltán, Vidnyánszky Attila, Zsótér Sándor – három premier, három rendező. Cserhalmi György a Körhintáról, Trill Zsolt a Brandról, Söptei Andrea az Ingyenélőkről. Nézőpontok: Gerő András és Horkay Hörcher Ferenc. Kóti Árpád – a Nemzet Színésze. Hankiss Elemér – Katarzis-igény és szerephiány.
Vetélkedő

Március 8-án ismét Kölyöknap - Idézzük fel 1848. március 15-e emlékét!

A szép családi ünnepé varázsolódott Kölyöknapunk következő alkalma március 8. vasárnap lesz, amikor az 1848-as forradalom és szabadságharcra emlékezünk. Kicsiket és nagyokat, családokat, osztályokat várunk szeretettel ingyenes programunkon 10-től 13 óráig.

Andorai Péter a Nemzet Színésze

 Andorai Péter a Nemzet Színésze

Kedden délután közel egy órás tanácskozás után meghozták döntésüket a Nemzet Színészei: Bitskey Tibor helyére Andorai Pétert választották meg.

Közönségtalálkozók és ráhangoló beszélgetések 2015 elején

Közönségtalálkozók és ráhangoló beszélgetések 2015 elején
Találkozzon, beszélgessen művészeinkkel! Ismerje meg jobban az előadásokat!

Iskolai programok a Nemzetiben

Iskolai programok a Nemzetiben
Összeszedtünk mindent egy lapra, amit a Nemzeti kifejezetten iskoláknak, iskolai csoportoknak kínál. 

Töpörtyű és piskóta szagú egerek

Töpörtyű és piskóta szagú egerek

Az Egerek Márton papája szerepében: Vida Péter. Vannak ügyek, amelyek mellé, úgy érzem, időnként oda kell állni. Ilyen a Karaván Színház is, amelynek Nyári Oszkár barátom a vezetője. Osztálytársak voltunk a Színművészeti Főiskolán, már akkor is foglalkoztunk roma témákkal. Megcsináltuk a Merlin Színházban Csemer Gézától a „Czinka Panná”-t. Később tanítottunk - hármasban Crespo Rodrigoval - egy szinkronszínész-képzőben, hogy segítsük a tehetséges cigány származású gyerekek kitörését.

Összes cikk megjelenítése
© 2013 Nemzeti Színház. Minden jog fenntartva.
Médiapartner:Info Rádió