ajánló
Witold Gombrowicz

Operett

Hogyan tombolhatott két iszonyat is a 20. században? Miért is nem voltak erők, amelyek a fasizmust és a kommunizmust megfékezhették volna? Gombrowicz kíméletlen éleslátással elemzi egy század abszurditásait egy operettparódián keresztül.
hun
  • 2014/2015 évad naptár
2014. október
H K Sz Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Nyomtatható havi műsor
Előadások az alábbiak szerint:

A Szigligeti a Nemzetiben - Vasárnap

A Szigligeti a Nemzetiben - Vasárnap
Vasárnap három előadással vendégszerepel a Nemzetiben a Szolnoki Szigligeti Színház. A nagyszínpadon egy világhírű zenés vígjáték, A kaktusz virága, a stúdióban Csehov örök érvényű Cseresznyéskertje a Kaszás Attila Teremben pedig egy különleges Ady Endre est kerül bemutatásra. Bízunk abban, hogy ezek a napok - ahogy számunkra - nézőink számára is ünnepek. 

Kövek és testek - Szirtes Edina Mókus és a Nemzeti művészeinek koncertje

Kövek és testek - Szirtes Edina Mókus és a Nemzeti művészeinek koncertje
A Kövek és testek című estet egy elképesztően sikeres koncert előzte meg, még az elmúlt évadban, a Nemzeti Nyílt Napján. Szirtes Edináékhoz ott csatlakoztak színházunk művészei, többek között Udvaros Dorottya és Szűcs Nelli. A második alkalom a közös zenélésre a Frankofon Fesztivál idején adódott, francia szerzők verseinek megzenésítésével. Az egyik mű után, ekkor született meg - és kapott nevet - a Kövek és testek koncert, amit ugyancsak hálásan fogadott a közönség. Magától értetődőnek látszott, hogy érdemes lenne rendszeressé tenni ezeket az alkalmakat... legközelebb október 29-én a Kaszás Attila Színpadon

Illúzió és tükröződés – Bánffy Miklós-kiállítás a Nemzeti Színházban

Illúzió és tükröződés – Bánffy Miklós-kiállítás a Nemzeti Színházban

Látta már? A számos művészeti ágban emlékezeteset alkotó Bánffy Miklós munkásságára hívja fel a figyelmet Illúzió és tükröződés – a Naplegendától a Nagyúrig címmel a Nemzeti Színház melletti Zikkuratban rendezett kiállítás. Emlékeztetőül, Bánffy Miklós a szerzője a december 19-i nagyszínpadi bemutatónknak. A kiállítás pont eddig, A nagyúr bemutatójáig látogatható. 

Operett – Nem operett! Egy bemutató elé...

Operett – Nem operett!  Egy  bemutató elé...

Egy igaz operett – zenével, tánccal, ahogyan az dukál. Pontosabban – hogy félreértés ne essék – az operett paródiája. Egy igazi közép-kelet-európai abszurd - írjuk az előadás szinopszisában, valóban azért, hogy félreértés ne essék. De lehet, hogy még ez is kevés. Amikor a műfaji meghatározást keresgéltük, felmerült az ötlet, írjuk ezt: Operett – Nem operett! De ez is félrevezető lett volna. 

Visszhang a MITEM-ről

Visszhang a MITEM-ről

Egy megosztott és globalizált, krízisben őrlődő világban a MITEM a nemzeti színházak jelentőségét hangsúlyozta mint a hagyományt korszerű formában, a közösségek kulturális identitását és egységét  megjelenítő helyeket - írja a Kritikusok Nemzetközi Szövetségének (IACT) kiadványában, a Critical Stages-ben Ludmila Patlanjoglu.

 

Udvaros – Bodrogi – Voith a Bajor Gizi Szalonban

Udvaros – Bodrogi – Voith a Bajor Gizi Szalonban

Udvaros Dorottya, Voith Ági és Bodrogi Gyula új estjei egy új játszóhelyen. A Bajor Gizi Szalon most van születőben. Nyáron a Nemzeti nagyszínpadi nézőterének átalakításával együtt a negyedik emeleten, a pillanatnyilag használaton kívüli kávézó és jelmezraktár területén sikerült kialakítani egy apró, intim hangulatú pódiumszínpadot. Szalonunk arra hivatott, hogy a Nemzeti művészeinek személyesebb megnyilvánulásaihoz adjon teret: olyan estekhez, amelyek főszereplője nem a rendező, nem a szcenika, hanem a SZÍNÉSZ. Így, csupa nagybetűvel.

Mirákulum a frontról - Molnár Ferenc és A fehér felhő

Mirákulum a frontról - Molnár Ferenc és A fehér felhő
Amikor 1914 novemberében haditudósítóként elindult a frontra, Molnár Ferenc befutott író volt. Megírta a Pál utcai fiúkat, Az ördögöt már New Yorkban is játszották, és túl volt a Liliom 1909-es sikertelen budapesti bemutatóján (csupán huszonhat előadást ért meg első nekifutásra egyik főműve).

Az Operett a Gombrowicz Fesztiválon

Az Operett a Gombrowicz Fesztiválon
A Nemzeti Színház idénynyitó turnésorozatának utolsó állomása a lengyelországi Radom, ahol 1993 óta kétévente rendeznek Nemzetközi Gombrowicz Fesztivált. A színházi groteszk lengyel atyjának tiszteletére szerveződő találkozóra idei első bemutatónk kapott meghívást, az Operett.

Köszönet az iskolaszerekért!

Köszönet az iskolaszerekért!
Nyílt napunkon arra kértünk mindenkit, ha van felesleges írószere, taneszköze, hozza magával, ui. gyűjtést rendeztünk - csatlakozva Reggel József kezdeményezéséhez - iskolaszerekkel támogattuk a Moldvai Csángómagyarok Szövetségén és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségen keresztül a külhoni iskolásokat. Az adományok célba értek. Köszönjük a segítséget nézőinknek és művészeinknek is!

Úton lenni a boldogság - HOBO életműsorozata a Nemzetiben

Úton lenni a boldogság - HOBO életműsorozata a Nemzetiben
Koncertsorozattal ajándékozza meg a Nemzeti Színház közönségét a jövőre 70 éves Hobo, valamint a Póka Egon, Szakadáti Mátyás, ifj. Tornóczky Ferenc és Fekete-Kovács Kornél alkotta formáció, a Hobo és Bandája. Az Úton lenni boldogság címre keresztelt sorozatban három olyan műsor is helyet kap, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre: Vissza a gyökerekhez, Szimpátia az ördöggel, Kopaszkutya.

Nemzeti Magazin, szeptember-október

Nemzeti Magazin, szeptember-október
Az új évadra - a könnyebb eligazodás kedvéért - változtattunk a Nemzeti Magazin lapszámozásán. A most megjelent számon ezt olvashatják: 2014. szeptember-október. A következő szám az október-november feliratot kapja majd, és így tovább... A friss Magazin címlapján Szarvas József, a Szentivánéji álom egyik főszereplője. Belül pedig számos interjú a szereplőkkel, a rendezővel és gazdag fotó-összeállítás - természetesen nem csak a Szentivánéji álomról. Keressék, olvassák, már a Nemzeti nyílt napján és a Színházak éjszakáján is! Kornya István főszerkesztő ajánlója...
Összes cikk megjelenítése
© 2013 Nemzeti Színház. Minden jog fenntartva.
Médiapartner:Info Rádió